Vår första vecka på Ammonite!

Ja, då har vi bott en vecka i vår nya 4 rummare med kök! 😉

Vi håller så sakta på att bo in oss … men det kommer att ta tid! Att valet är rätt råder det dock ingen  tvekan om! Eva sa en morgon … det är som att bo på ett lyxhotell … varvid vår inhyrda kapten Bernie snabbt inflickade … och du är städhjälpen! 😉

Denna vecka har jag fått lära mig hur man polera diesel … man kör igenom bränslet genom ett filter. Genom att överföra bränslet från en tank till samma eller en annan tank … det är den enkla varianten om man låter bränslet gå tillbaka i samma tank! Ammonite har 5 tankar förutom dagtanken. Den mer avancerade är att man samtidigt för över bränslet till en annan tank … men då gäller det att man ser till att hålla jämnvikten … så man inte får en taskig lutning på båten! Kan vara nog så krävande då man måste hålla koll på tiden, tankarnas storlek och jämnvikten!
IMG_2234
Därutöver har det varit att gå igenom var de 7 olika länspumparna samt den stora hydrauliska vatten pumpen som dels kan användas som brandspruta och dels som mycket kraftig länspump och dels som ankartvätt … pumpen klara 680 liter/minut och kan nästan välta omkull eventuell motståndare!
Sedan har vi gått igenom Lazarettet … jag inte sjukhus, men bakre delen bakom motorrummet. Där hittade vi tex olja och kylvätska motsvarande ca 100 liter. 1 tums kopparkabel motsvarande 90 meter … (tänk om koppartjuvarna i Sverige vetat det!!)
Förutom detta hittade vi en el.cykel, en vanlig cykel, en AC för att hålla en någorlunda hyfsad värme, då det även i utrymmet finns en Atlas som alstrar enormt mycket värme när det omvandlar olika slags spänningar och frekvenser till en fin och ren 230 Volt, 50 Hz växelspänning. Därutöver fanns det stora 2V batterier som motsvarar 1 700 Ah/ 24 Volt, 3 st charger/inverter, två watermaker, och en dykkompressor samt 7 dyktuber … Lite senare hittade jag, 7 BCD’er och 7 våtdräkter med dykdatorer och mycket annat, i två skåp på babords sida avsedda för desamma!
Här i Lasaretten skedde en rejäl rensning och om organisering.
Eva gick igenom köket och salongen. I köket hittade Eva brödmaskin, elektrisk riskokare, mixer, matberedare, citys press, juice extractor och ett par andra maskiner. I köket finns dessutom en speciell kran som ger omedelbart ice- eller te-vatten.
I salongen hittade vi ett komplett barskåp, samt massor med reservdelar och maskiner. Vi har på båten 108 strömbrytare för belysning!!! Det är lite svårt att ibland veta om en strömbrytare är påslagen eller ej. Jag funder på att byta några av dem så att det var en liten lampa som lyste om den var påslagen. Första ägaren hade nog också upptäckt det, och beställt 110 strömbrytare en del med dimmer, precis som det är idag på de flesta av strömbrytarna! Blir ett senare projekt att byta till dessa nya. (Se bilden överst).
Förutom våra 108 “vanliga” strömbrytare finns det lite över 200 strömbrytare för av- och påslagning av olika funktioner! Så det kommer nog att dröja ett tag innan man lärt sig var varje strömbrytare har för funktion!
Tyngden på Ammonite är på omkring 130 ton. Trots att vi har mycket reservdelar, så utgör reservdelarna en mindre del av vikten. Tex väger ankarkättingen 184 kg/33 meter => att bara ankarkättingarna väger 2 ton och till detta kommer 2 ankare på 350 kg. Diesel tankarna rymmer drygt  15 600 liter vilket ger drygt 15 ton och med fulla vattentanker tillkommer 2,5 ton. Så bara detta utgör utgör nästan vad Amelit väger!
Så hade vi kommit till reservdels inventering dag 2! Denna dag gick åt till fortsatt inventering av reservdelar. Snart tror jag, att jag har köpt två Nordhavn 78 – varav en i reservdelar! 😉 Dessutom hittade jag två(!!!) routrar, samt en del avancerad entertainment utrustning.
Trots allt fanns det en del som saknades … så det blev en shopping runda på eftermiddagen med 10 stop! Bland  inköpen kan nämnas tryckluft slang, oljepump (vid oljebyte av transmissions olja – resten sköts via smidigt oljeavtappnings system), 30 oljefilter (beräknas räcka de närmaste 6 månaderna), Cover för två klot fenderta på 8 resp 12 tum, brandsläckare till dinghy, ankare till dinghy, länspump till dinghy mm.
Fredagen ägnades åt att göra klart skepp för helgens test seglingar. Dessutom hade våra nya hörlurar med mikrofoner kommit, som skulle förenkla kommunikation vid olika tilläggnings manövrar eller motsvarande.
Så kom lördagen … och checklistan inför start kom fram!!!
51 punkter … var har jag gett mig inpå! 😉
Det tog 1,5 timmar, då både jag och Captain Bernie var ovana vid båten och det tog lite tid att hitta vissa saker och få en del saker att fungera som vi ville! Men Bernie tröstade mig med att när man blir van, kan man klara det på 40 minuter!
Så kastade vi loss … jag backade ut och vi hade drygt 4 timmars övningskörning framför oss! Till att börja med vara det att styra utifrån Bernies direktiv sedan var det att styra upp mot en prick och stanna 2 meter från den.  Jag fick prova på att både styra från kommandobryggan, portugisbridge och flybridge.
_DSC9882
Använder hörlurar med mikrofon när vi lägger till. Allt för en smidig kommunikation!
Använder hörlurar med mikrofon när vi lägger till. Allt för en smidig kommunikation!
När vi gjort det blev det att backa till den … Eva fick sedan göra samma sak. Visst var det lite speciellt att hantera 130 ton, men det gick förvånansvärt lät både för Eva och mig!
_DSC9891
Vi fick båda med beröm godkänt! Därefter fick jag träna tilläggning på olika sätt. Det var rätt svettigt! En 78 foots båt som väger 130 ton leker man inte med … och framförallt får man INTE göra några misstag … lugnt och stilla in … glida 50 meter längs kajen med bara 30 centimeter från kajen och sidvind som pressa mot kaj …. ja, man kan bli svett för mindre … men det gick bra! Efter att också backat in på motsvarande sätt fick jag tillslut efter 6 tilläggningar äntligen lägga till vid vår ordinarie plats … och pusta ut!!!
Våra nya hörlurar visade guld värda, då jag kunde höra Bernie som stod på fördäck och Eva på akterdäck och de kunde också tala med varandra.
På bilden ser ni våra manövrar …
 IMG_2282

Träffar: 7337

7 reaktioner på ”Vår första vecka på Ammonite!”

 1. Många titlar som ni kan använda er av.
  Besättning är alla de människor som arbetar ombord (på) ett fartyg. De som är chefer ombord kallas befäl, de andra kallas besättning. Här hittar du förklaringar till olika yrken och lite andra svåra ord och begrepp på ett fartyg:

  Bryggan
  Är det ställe som fartyget styrs och navigeras (se det med) ifrån. Den ligger långt bak och ofta högt upp på de moderna fartygen. Här uppe gör styrmännen och kaptenen alla viktiga beslut för fartyget.

  Båtsman
  Det är ju en hund i boken om Saltkråkan. Men hunden fick sitt namn från ett yrke som heter båtsman. En båtsman arbetar med att bestämma lite över de som jobbar med att måla och fixa på et fartyg och tar hand om alla de grejor som behövs då.

  Chief, sjöingenjörer och motormän
  Chief är ett äldre namn på den person som var chef i maskinrummet på ett stort maskindrivet fartyg. Idag kallas det, att vara Teknisk Chef. Utbildningen heter Sjöingenjörsexamen och kan läsas på Chalmers tekniska högskola (extern webbplats) eller vid Sjöfartshögskolan i Kalmar (extern webbplats). När en tjej eller kille börjar arbeta i maskinrummet på ett fartyg och inte är någon chef kallas de för motorman. Utbildningen till motorman finns på olika gymnasieskolor i Sverige.

  En lycklig båt eller mat ombord
  Frågar du äldre sjömän eller läser i gamla böcker om sjömän finns det två saker som gör att sjömännen ombord säger att fartyget de arbetar på är en lycklig båt. Det är god mat och en kapten som ser till att alla mår bra ombord. Tänk efter själv – tycker du att det betyder mycket hur snälla och rättvisa rektorn och lärarna är och hur maten i skolan smakar? Från skolan och jobbet kan vi gå hem på kvällarna men det går inte från en båt. Där är sjömännen tillsammans dygnet runt alla dagar i veckan.

  Hur maten kunde vara ombord ett fartyg för 100 år sedan beskrev sjömannen John Utterström i sin dagbok så här:
  För det mesta bestod maten av gult härsket (=ruttet/gammalt) fett och salt kött, som mera liiknade trä än kött, när det var kokt, och den sämsta möjliga potatis. Men den var bra nog åt sjöfolk sas det. Med bröd menas ej goda brödkakor eller limpor utan en slags skeppsskorpor av råg. De var mycket goda och porösa när de var färska, men snart var de fulla med stora vita, feta maskar, så man behövde ej något smör, det var fett nog ändå.

  Gå vakt = Arbeta i skift
  Fartyg går inte in i hamnar varje kväll utan seglar ofta dygnet runt. Därför finns det flera personer som arbetar med samma sak ombord. För att orka arbeta delas dygnet upp i bitar på fyra till sex timmar. Till exempel finns det två styrmän som delar på arbetet med att navigera. ( se det också) De arbetar vart annat fyratimmars pass. Det kallas för att man går vakt. På land skulle det kallas för att man arbetar i skift. Det gör poliser, sjuksköterskor och brandmän också.

  Jungman
  När en tjej eller kille börjar jobba som vanlig sjöman kallas de ofta för jungman. Ordet är från början tyskt och betydde en ung man eller pojke som arbetade på ett fartyg.

  Kaj
  Kanten på hamnen där fartygen kan lägga till.

  Kapten eller Sjökapten
  Är en tjej eller kille som är högste chef på ett fartyg. Utbildningen till Sjökapten finns på Chalmers tekniska högskola (extern webbplats) eller vid Sjöfartshögskolan i Kalmar (extern webbplats)

  Lägga till
  När ett fartyg sätts fast vid en kajkant kallas för att lägga till.

  Lättmatros och Matros
  När en tjej eller kille börjar jobba som vanlig sjöman kallas de ofta för jungman. Efter 6 månader kan de kallas för lättmatros. Då skall de ha arbetat på däck och haft vakthållning på bryggan. Efter ytterligare 18 månader kallas de matros. En matros arbetar ombord på fartyget. Det betyder att de lagar saker ombord, tar bort rost, målar om fartyget om det rostat någon stans. De arbetar även på bryggan med att köra fartygen. Hjälper till med alla trossar (= rep) då fartyget lägger till vid kaj.

  Navigera
  Att hitta rätt väg eller att bestämma vilken väg ett fartyg skall segla. Till hjälp finns kompass, ekolod, radar och sjökort. En kompass är ett tekniskt instrument för att hitta de olika väderstrecken, norr, öst, syd och väst. Ekolodet berättar hur djupt det är. Med hjälp av radar kan den som navigerar se långt bort så att fartyget inte krockar med ett annat fartyg. Radar är jättebra att ha i dåligt väder och dimma. Ett sjökort är en karta över havs- och kustområden.

  Ombord
  Allt som kan vara i eller på en båt. Både människor och saker

  Passagerare
  Passagerare är en person som betalar för att få följa med. Fast ibland får förstås sjömännens fruar, män och barn också följa med. Då kallas de också för passagerare. En färja är en speciell båt byggd för passagerare. Har du åkt en färja? Bor du i Stockholm är det lätt att åka med färjor österut till Åland, Finland, Estland eller Ryssland. Bor du i Göteborg går färjor till både Danmark och England och bor du i Malmö finns det färjor till Polen och Tyskland.

  Sjöman och sjömansskolor
  Sjöman är en tjej eller kille som arbetar på ett fartyg. Att det heter sjöman och inte sjökvinna beror på att det förr i tiden var ovanligt att tjejer arbetade ombord på fartyg. Oftast var det bara män. Utbildningen till sjömansyrket finn på olika gymnasieskolor i Sverige. En av dem ligger på Långholmen i Stockholm och heter Sjömansskolan (extern webbplats). De har ett eget stort fartyg som de använder. Eleverna på skolan kan bland annat praktisera ombord och åka omkring och arbeta som sjömän på riktigt.

  Skans
  Ett äldre ord för det utrymme där de vanliga sjömännen bor och äter ombord på fartygen.

  Skeppsråttor
  Råttor kommer ibland, som fripassagerare, med lasten ombord på de stora fartygen. De gömmer sig i små skrymslen som finna på fartygen. På 1300-talet kom den svåra sjukdomen pesten till Sverige med Svartråttor som smugit sig med ombord på fartygen. Många människor dog.

  Förr i tiden innan det fanns kylskåp och frysbox, hade människor mycket besvär med att insekter och råttor som åt av maten. Så var det både på land och till havs. Så fort fartyget lade till i en hamn så kilade råttorna ombord på landgången eller längs förtöjningsrepen (de rep som fartyget sitter fast med i bryggan) på jakt efter mat.

  Styrman och rorsman
  Är chef över hur ett fartyg styrs. Men styrman brukar inte styra själv utan det gör till exempel en matros som då kallas för rorsman. Det kallas att navigera. (se det med) En styrman kan också bestämma över hur fartyget skall lastas. Det är jätteviktigt att lasta på rätt sätt, annars kan fartyget kantra (=välta).

 2. haha det enda vi har gemensamt med eran stora fina båt är hörlurarna med mikrofon:) Lycka till med seglingen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.